Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała przekąska na rodzinny piknik pod chmurką.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 303
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 85
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 303
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 85
Składniki
Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez 5 minut.
W mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę.
Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.