Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na święta nie może zabraknąć słodkich bułeczek, chałki. Takich prawdziwych, własnej roboty. Moja propozycja, to pyszna, pachnąca bułeczka w kształcie Mikołaja.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 331
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 331
Składniki
2 szklankil mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli. Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok 15 min. Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Pozostawić ciasto na ok 1 godz, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną lekko rozwałkować i to będzie buzia Mikołaja w czapce. Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki, nos, wąsy i brodę. Zrobić oczy ze śliwek. Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pieczenie ok 30 min - 180 stopni.
Smacznego