Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, drożdżowy ślimak z migdałami. Pyszny solo do popołudniowej herbaty albo z dżemem czy też miodem, a do tego kubek mleka na słodkie śniadanie. Nic tylko odrywać po kawałku i się zajadać....
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Składniki
Do ciepłego mleka dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 5 minut.
Do misy miksera wsypać mąkę, skórkę pomarańczową, cukier i sól. Wlać mleko z drożdżami, wbić jajko. Wyrabiać hakiem na najniższych obrotach przez około 5 minut. Następnie wlać roztopione masło i znowu wyrabiać przez 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, zagnieść, a następnie uformować wałek o długości około 70 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią ciasto, zwijając luźno w ślimaka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Drożdżówkę posmarować rozmaconym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Piec przez około 25 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.