Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, drożdżowy ślimak z migdałami. Pyszny solo do popołudniowej herbaty albo z dżemem czy też miodem, a do tego kubek mleka na słodkie śniadanie. Nic tylko odrywać po kawałku i się zajadać....
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 31
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 133
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 77
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 151
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 31
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 133
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 77
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 151
Składniki
Do ciepłego mleka dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 5 minut.
Do misy miksera wsypać mąkę, skórkę pomarańczową, cukier i sól. Wlać mleko z drożdżami, wbić jajko. Wyrabiać hakiem na najniższych obrotach przez około 5 minut. Następnie wlać roztopione masło i znowu wyrabiać przez 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, zagnieść, a następnie uformować wałek o długości około 70 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią ciasto, zwijając luźno w ślimaka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Drożdżówkę posmarować rozmaconym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Piec przez około 25 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.