Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy ten rodzaj pieczywa. Dziś dodałam buraki, ser feta, a całosć polałam oliwą z czonskiem i rozmarynem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16894
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 108
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 852
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24260
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16894
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 108
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 852
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24260
Składniki
Buraki upiekłam dzień wcześniej przy okazji pieczenia ryby. Można skorzystać z buraków ugotowanych i zapakowanych w folię ze sklepu. Są dobrej jakości. Do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę i wymieszaj i odstaw ciasto do autolizy na 20 minut. Po tym czasie do misy dodaj drożdże ( ja suche drożdże zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody) i całość wymieszaj ok. 6-8 minut a następnie odstaw na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu do ciasta dodaj oliwę, sól, miód i drobno posiekane listki rozmarynu lub suszone ok.1 łyżeczki. Wyrób ciasto do całkowitego połączenia się składników i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 45 minut. Kiedy ciasto wyrośnie ponownie go wyrób ale tym razem składając go zaczynając od chwytu ciasta od spodu do góry i tak z każdą stroną obracając miską kilkakrotnie. I odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Wyłóż ciasto i palcami rozłóż równo ciasto na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 220° C.
Kiedy ciasto wyrośnie ułóż pocięte na mandolinie lub pokrojone nożem cienkie plasterki buraka. Po wierzchu posmaruj je oliwą z oliwek z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Posól i rozłóż wybrany ser ( feta, kozi lub inny np. pleśniowy oraz rozmaryn. Piecz przez 30 - 40minut.