Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten grecki chlebek pita jest bardzo łatwy do zrobienia, a jeszcze łatwiejszy do spożycia. Wystarczy ci kilka prostych składników i patelnia. Chlebek podawaj z humusem, sosem tzatziki, pieczonym mięsem lub daniami z grilla. Użyj go jako bazy do kanapek, wypełniając doprawionym mięsem, pomidorkami, cebulą i serem feta.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 150
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8560
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 373
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5238
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4941
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 150
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8560
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 373
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5238
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4941
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodaj wodę i oliwę. Zagnieć ciasto rękami lub przy pomocy robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie przejmuj się tym. Zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Następnie przełóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj z nich kule. Za pomocą wałka do ciasta delikatnie rozwałkuj każdy kawałek, nadając mu okrągły kształt. Średnica chlebka powinna wynosić około 15 cm.
Rozgrzej dużą patelnię (żeliwną lub naleśnikową) na średnim ogniu i dodaj trochę oleju. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, połóż jeden chlebek. Smaż, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a spód stanie się złocistobrązowy. Następnie przewróć placek (możesz oprószyć czarnuszką lub sezamem) i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe chlebki odkładaj na talerz i przykryj ściereczką, jeśli zamierzasz zjeść placki później. Dzięki ściereczce chlebki nie wyschną i zachowają świeżość.