Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten grecki chlebek pita jest bardzo łatwy do zrobienia, a jeszcze łatwiejszy do spożycia. Wystarczy ci kilka prostych składników i patelnia. Chlebek podawaj z humusem, sosem tzatziki, pieczonym mięsem lub daniami z grilla. Użyj go jako bazy do kanapek, wypełniając doprawionym mięsem, pomidorkami, cebulą i serem feta.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodaj wodę i oliwę. Zagnieć ciasto rękami lub przy pomocy robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie przejmuj się tym. Zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Następnie przełóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj z nich kule. Za pomocą wałka do ciasta delikatnie rozwałkuj każdy kawałek, nadając mu okrągły kształt. Średnica chlebka powinna wynosić około 15 cm.
Rozgrzej dużą patelnię (żeliwną lub naleśnikową) na średnim ogniu i dodaj trochę oleju. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, połóż jeden chlebek. Smaż, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a spód stanie się złocistobrązowy. Następnie przewróć placek (możesz oprószyć czarnuszką lub sezamem) i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe chlebki odkładaj na talerz i przykryj ściereczką, jeśli zamierzasz zjeść placki później. Dzięki ściereczce chlebki nie wyschną i zachowają świeżość.