Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy może jeść chleb pieczony na zakwasie, dlatego dobrą alternatywą jest chleb pieczony na drożdżach. Proponuję upiec super prosty chleb, który nie wymaga specjalnych umiejętności, pracy i czasu jak przy chlebie na zakwasie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28174
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28174
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
Zaczyn: Do odpowiedniej wielkości (będziemy wszystko robić w jednej misce) miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i zalewamy 200 ml ciepłej wody do 37°C. Mieszamy rózgą do ubijania aby wszystko się dobrze rozpuściło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką lnianą żeby drożdże zaczęły pracować na ok 15-20 minut.
Następnie przesiewamy do tej samej miski mąkę pszenną, dodajemy ziarna jakie lubimy, sól, oliwę dobrej jakości, resztę ciepłej wody i dobrze łyżką przez ok. 5 minut mieszająć, wyrabiamy. Przygotowujemy foremkę (keksówkę), środek i brzegi smarujemy tłuszczem (ja smaruję smalcem), obsypujemy tartą bułką, przekładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już wyrośnie do brzegów keksówki, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190°C, grzenie góra/dół i pieczemy przez ok.1 godziny. Wyjmujemy z keksówki, jeżeli boki chleba są blade, a lubimy przyrumienione to pieczemy na kratce jeszcze 10 minut do zbrązowienia skórki. Uwagi: jeżeli chcemy upiec 2 keksówki podwajamy wszystkie składniki. Przepis jest na 1 keksówkę o wymiarach: 31 x 12 x 8 cm.