Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy może jeść chleb pieczony na zakwasie, dlatego dobrą alternatywą jest chleb pieczony na drożdżach. Proponuję upiec super prosty chleb, który nie wymaga specjalnych umiejętności, pracy i czasu jak przy chlebie na zakwasie.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 150
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8559
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 373
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5236
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4941
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 150
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8559
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 373
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5236
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4941
Składniki
Zaczyn: Do odpowiedniej wielkości (będziemy wszystko robić w jednej misce) miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i zalewamy 200 ml ciepłej wody do 37°C. Mieszamy rózgą do ubijania aby wszystko się dobrze rozpuściło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką lnianą żeby drożdże zaczęły pracować na ok 15-20 minut.
Następnie przesiewamy do tej samej miski mąkę pszenną, dodajemy ziarna jakie lubimy, sól, oliwę dobrej jakości, resztę ciepłej wody i dobrze łyżką przez ok. 5 minut mieszająć, wyrabiamy. Przygotowujemy foremkę (keksówkę), środek i brzegi smarujemy tłuszczem (ja smaruję smalcem), obsypujemy tartą bułką, przekładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już wyrośnie do brzegów keksówki, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190°C, grzenie góra/dół i pieczemy przez ok.1 godziny. Wyjmujemy z keksówki, jeżeli boki chleba są blade, a lubimy przyrumienione to pieczemy na kratce jeszcze 10 minut do zbrązowienia skórki. Uwagi: jeżeli chcemy upiec 2 keksówki podwajamy wszystkie składniki. Przepis jest na 1 keksówkę o wymiarach: 31 x 12 x 8 cm.