Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy może jeść chleb pieczony na zakwasie, dlatego dobrą alternatywą jest chleb pieczony na drożdżach. Proponuję upiec super prosty chleb, który nie wymaga specjalnych umiejętności, pracy i czasu jak przy chlebie na zakwasie.
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31186
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 377
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1458
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31186
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 377
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1458
Składniki
Zaczyn: Do odpowiedniej wielkości (będziemy wszystko robić w jednej misce) miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i zalewamy 200 ml ciepłej wody do 37°C. Mieszamy rózgą do ubijania aby wszystko się dobrze rozpuściło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką lnianą żeby drożdże zaczęły pracować na ok 15-20 minut.
Następnie przesiewamy do tej samej miski mąkę pszenną, dodajemy ziarna jakie lubimy, sól, oliwę dobrej jakości, resztę ciepłej wody i dobrze łyżką przez ok. 5 minut mieszająć, wyrabiamy. Przygotowujemy foremkę (keksówkę), środek i brzegi smarujemy tłuszczem (ja smaruję smalcem), obsypujemy tartą bułką, przekładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już wyrośnie do brzegów keksówki, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190°C, grzenie góra/dół i pieczemy przez ok.1 godziny. Wyjmujemy z keksówki, jeżeli boki chleba są blade, a lubimy przyrumienione to pieczemy na kratce jeszcze 10 minut do zbrązowienia skórki. Uwagi: jeżeli chcemy upiec 2 keksówki podwajamy wszystkie składniki. Przepis jest na 1 keksówkę o wymiarach: 31 x 12 x 8 cm.