Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis na 12 bułeczek.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1153
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4270
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1153
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 188
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4270
Składniki
Zaczyn: drożdże (temp. pokojowa) rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć.
Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto o konsystencji plasteliny. Gdyby było zbyt rzadkie można podsypać odrobinę mąką, ale nie za wiele. Odstawiamy na 15 min, by ciasto odpoczęło. Następnie jeszcze raz wyrabiamy. Dzięki dwukrotnemu wyrabianiu, bułeczki będą "napowietrzone" i puszyste. Formujemy 12 podłóżnych bułeczek, lekko spłaszczony. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki nacinamy delikatnie w poprzeczne prążki. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy ok 30-35 min w 180 st. C. na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika na 10 min przykrywamy bułeczki wilgotną ściereczką. Smacznego!