Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis na 12 bułeczek.
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1090
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4890
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 395
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10938
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2605
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1090
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4890
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 395
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 861
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10938
Składniki
Zaczyn: drożdże (temp. pokojowa) rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć.
Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto o konsystencji plasteliny. Gdyby było zbyt rzadkie można podsypać odrobinę mąką, ale nie za wiele. Odstawiamy na 15 min, by ciasto odpoczęło. Następnie jeszcze raz wyrabiamy. Dzięki dwukrotnemu wyrabianiu, bułeczki będą "napowietrzone" i puszyste. Formujemy 12 podłóżnych bułeczek, lekko spłaszczony. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki nacinamy delikatnie w poprzeczne prążki. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy ok 30-35 min w 180 st. C. na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika na 10 min przykrywamy bułeczki wilgotną ściereczką. Smacznego!