Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis na 12 bułeczek.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Zaczyn: drożdże (temp. pokojowa) rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć.
Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto o konsystencji plasteliny. Gdyby było zbyt rzadkie można podsypać odrobinę mąką, ale nie za wiele. Odstawiamy na 15 min, by ciasto odpoczęło. Następnie jeszcze raz wyrabiamy. Dzięki dwukrotnemu wyrabianiu, bułeczki będą "napowietrzone" i puszyste. Formujemy 12 podłóżnych bułeczek, lekko spłaszczony. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki nacinamy delikatnie w poprzeczne prążki. Smarujemy wierzch jajkiem. Pieczemy ok 30-35 min w 180 st. C. na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika na 10 min przykrywamy bułeczki wilgotną ściereczką. Smacznego!