Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące domowe kajzerki cóż może być lepszego :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2295
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3341
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1393
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2295
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3341
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1393
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Składniki
Mąkę przesiać do miski, połączyłączyć z solą i cukrem. Drożdże wkruszyć do miseczki rozmieszać dolewając lekko letnią wodę wlać do mąki. Dodać też jajko i olej. Wyrobić ciasto. I odstawić na 1.5-2 godz.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagnieść Następnie podzielić na 10 mniej więcej równych części. Każdą uformować w kulę podwijając brzegi pod spód a wierzchy oprószyć mąkę. Bułeczki ułożyć luźno na blasze - wyłożonej papierem, ale można posypać lekko mąką. Przykryć ściereczką i zostawić na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły.
Naciąć na 5 tzw. Wiatraczek Piec w piekarniku nagrzanym do 230' grzanie góra/dół bez termoobiegu przez 15-18 minut Po upieczeniu wystudzić na kratce.