Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, niezbyt słodkie, proste i szybkie :) Ciasto podstawowe daje wiele możliwości, wystarczy modyfikować ilość cukru :)
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17315
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3594
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 120
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 160
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17315
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3594
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 120
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 160
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 94
Składniki
W misce rozgnieść widelcem biały ser, dodać miękkie masło, mąkę, jajko i cukry. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na minimum godzinę do lodówki
Pokroić jabłko w kosteczkę (oczywiście bez nasion), zasypać cukrem i wymieszać, odstawić.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować kawałek ciasta, wycinać kwadraty (prostokąty) dzielić na trójkąty, nakładać przy nasadzie jabłka i zawijać w rogaliki. Można również rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części, nałożyć jabłka u nasady wycinków i zwinąć.
Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30min, aż będą miały ładny złoty kolor.
Dla eksperymentu ostatnia część ciasta wymieszałam (zagniotłam) z kilkoma łyżkami jabłek, zrobiłam cienki wałeczek, spłaszczyłam, pokroiłam na 'paluchy' 4 cm. Piekłam razem z rogalikami. Ale zdecydowanie bardziej smakowały mi rogaliki.
Po upieczeniu i wystudzeni można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Nadzienie może być dowolne- marmolada, inne owoce, myślę że z budyniem też by się sprawdziły. SMACZNEGO!! :)
przepis zaczerpnięty z wegetarianka.blox.pl