Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozostałe ze świątecznego stołu, wędlinę i makaron z rosołu. Zapraszam.
Naczynie do pieczenia, garnek, trzepaczką do jajek, łyżka, tarka do warzyw, durszlak
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2143
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 144
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2143
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 144
Składniki
Gotujemy brokuły tak, by nie były zbyt miękkie. Ja doprowadzam do wrzenia, pozostawiam w wodzie około 10 minut, potem odcedzamy na durszlaku. Brokuły dzielimy na różyczki po ostudzeniu.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia do pieczenia. Na wierzch układamy brokuły.
Przygotowujemy sos serowy: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Potem dodajemy stopniowo mleko i cały czas mieszamy trzepaczką do jajek. Dodajemy przyprawę z czosnku, pieprzu i suszonej natki pietruszki.
Dodajemy starty na tarce ser zostawiając około 100 g do posypania wierzchu i mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu.
Kiedy sos będzie jednolity, wyłączamy ogień.
Sos wylewamy na wierzch brokułów.
Posypujemy pozostałym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy na opcji góra około 20 minut. Po tym czasie wykładamy na wierzch kiełbaski koktajlowe lub jakąkolwiek wędlinę.
Pieczemy następne 20-30 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i podajemy.