Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pieczywo nie tylko do koszyczka. Przepis bardzo stary. Piekę chlebki na każdą Wielkanoc, w tym roku też upiekę.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2841
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3360
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2841
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3360
Składniki
Do głębokiej miski przesiewamy mąkę , robimy wgłębienie wkruszymy tam drożdże i posypujemy cukrem. Następnie wlewamy letnie mleko , olej , a na boki miski dajemy sól i pieprz. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przykryte odstawiamy do wyrośnięcia. Potem z ciasta robimy rulony i wycinamy kawałki jak na kopytka . Każdy kawałek nacinamy nożykiem do frytek. Ciasteczka odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik na 180 C. Ciasteczka smarujemy jajkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Pieczemy kilkanaście minut , temperaturę można zmniejszyć do 160-170 C. Ja osobiście wolę te ciasteczka bardzo jasne , wtedy są mięciutkie.