Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini chlebki czy też małe bułeczki drożdżowe z patelni to pomysł na szybkie pieczywo do kanapek czy kebaba.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 220
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 145
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 525
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 220
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 145
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 525
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier i łyżeczkę mąki i wlałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam sól. Dolałam oliwę, jogurt i wyrośnięty zaczyn. Rękami wyrobiłam elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na blat podsypany mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,5cm. Z ciasta kubkiem wykroiłam kółka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją cienko olejem. Ułożyłam chlebki. Patelnię przykryłam i na bardzo małym ogniu smażyłam chlebki pod przykryciem, aż spód się ładnie przyrumienił. Wtedy przekręciłam je na drugą stronę i tak samo usmażyłam pod przykryciem. Chlebki powinny ładnie wyrosnąć na patelni. Usmażone chlebki wyłożyłam do koszyka na pieczywo wyłożonego serwetką papierową i tą serwetką je okryłam żeby nie obsychały, ale też żeby nie straciły zbyt szybko chrupkości.