Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, miękkie i super smaczne mleczne bułeczki, o niebo lepsze od tych ze sklepu.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 498
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 273
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 19999
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5608
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 498
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 273
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 19999
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5608
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie może być gorące. Do mleka dodajemy drożdże i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i mleko razem z drożdżami. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni ( ok. 15 min, ciasto będzie się kleiło do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiam, tym będzie się mniej kleiło ) i stanie się delikatne i jedwabiste w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kuleczek i przykrywamy ściereczką, czekamy 15 min. Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzeg ciasta palcami zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy bułeczki, przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy w temp. 210 C przez 10-12 min, do złotego koloru. Smacznego.