Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonych bułek unoszący się w kuchni, a gdy do tego dochodzi czosnek i roztopiony ser – robi się naprawdę smacznie. Te bułki serowo-czosnkowe to prawdziwy domowy hit – mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pełne aromatu. Idealne na śniadanie, kolację albo do podania na imprezie lub do dań z grilla. Zrób je raz, a będziesz wracać do tego przepisu częściej, niż myślisz!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117985
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8369
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3108
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2079
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1526
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117985
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8369
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3108
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2079
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1526
Składniki
Zaczyn: W ciepłej (nie gorącej) wodzie rozpuścić drożdże i wsypać cukier. Całość dokładnie wymieszać i chwilę odstawić.
Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać jogurt, sól, olej i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto prze min. kilka minut. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe: Masło delikatnie roztopić i dodać przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie i siekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na cienki owal, naciąć nożykiem na ok. 2 cm paski, posmarować masłem czosnkowym i posypać tartym żółtym serem. Zwijać po skosie w roladę, a następnie w ślimak i brzegi podwinąć pod spód. Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posmarować rozbełtanym jakiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Bułki są naprawdę pyszne, polecam :-) Smacznego!