Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywane bułeczki drożdżowe według przepisu mojej mamy. Puszyste, niekiedy wypełnione domowym dżemem lub marmoladą. Królowały w naszym domu w każdą niedzielę. Uwielbialiśmy się nimi zajadać z kubkiem gorącego mleka lub kakao. To zdecydowanie mój najlepszy smakołyk z dzieciństwa.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 65
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 160
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 38
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 173
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 186
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 65
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 160
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 38
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 173
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 186
Składniki
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz połowę ciepłego mleka. Składniki mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby popracował.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru, sól, dwa jajka i pozostałą część mleka. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn. Składniki zagniatamy. W trakcie wyrabiania ciasta do miski wlewamy przestudzone masło. Ciasto drożdżowe na bułeczki wyrabiamy przez około 20 minut. Jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę ciepłego mleka. Jeśli wyszło nam za rzadkie możemy podsypać ciasto odrobiną mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy z miski na stolnicę oprószoną mąką. Krótko je wyrabiamy. Następnie dzielimy je na cztery równe części. Każdą część ciasta ponownie dzielimy na cztery części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę. Jeśli chcemy zrobić nadziewane bułeczki, każdy kawałek ciasta należy rozwałkować. Środek napełnić farszem, a rant ciasta zwinąć do środka i zlepić.
Bułeczki umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Drożdżowe bułeczki układamy jedna obok drugiej. Blaszkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
Odrywane bułeczki drożdżowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (do zrumienienia).
Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika, studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.