Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywany chlebek do przebój każdej imprezy. Jest puszysty, dobrze doprawiony i każdy może łatwo poczęstować się kawałkiem.
Foremka keksowa
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 883
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2757
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3261
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 883
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2757
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3261
Składniki
Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z mąką i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy nadzienie - ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, ziołami, paprykami, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm grubości. Smarujemy masłem z ziołami (zostawiamy tylko trochę na posmarowanie góry chlebka).
Ciasto składamy na pół i kroimy na paski.
W blaszce keksowej układamy kawałki ciasta. Całość smarujemy pozostałym masłem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Po ostudzeniu wyciągamy chlebek z foremki. Pojedyncze kromki bardzo fajnie się rozdzielają,