Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odrywany chlebek do przebój każdej imprezy. Jest puszysty, dobrze doprawiony i każdy może łatwo poczęstować się kawałkiem.
Foremka keksowa
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 336
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21844
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 336
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21844
Składniki
Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Łączymy przygotowany zaczyn z mąką i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy nadzienie - ciepłe masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, ziołami, paprykami, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na około 5mm grubości. Smarujemy masłem z ziołami (zostawiamy tylko trochę na posmarowanie góry chlebka).
Ciasto składamy na pół i kroimy na paski.
W blaszce keksowej układamy kawałki ciasta. Całość smarujemy pozostałym masłem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Po ostudzeniu wyciągamy chlebek z foremki. Pojedyncze kromki bardzo fajnie się rozdzielają,