Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proziaki to tradycyjne podkarpackie placki na sodzie, które dawniej piekło się niemal w każdym domu. Niezapomniany smak z dzieciństwa, gdy babcia stała przy kaflowej kuchni i nakładała ciasto na gorącą blachę. Mocno przypieczone, czasem nawet aż za bardzo, najlepiej smakowały jeszcze gorące, posmarowane masełkiem. Dziś można je zrobić na rozgrzanej, suchej patelni, pod warunkiem, że ma się sprawdzoną recepturę.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1951
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1638
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2622
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1951
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1638
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2622
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj maślankę, zsiadłe mleko lub kefir, jajko, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Dobrze wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj do miękkości. Uformuj kulę, ciasto może się przyklejać do rąk, ale staraj się nie dosypywać mąki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1- 2 cm i wycinaj. Proziaki powinny mieć kształt owalny, ale jeśli nie masz takiej formy, mogą być okrągłe. Wycięte placki przykryj ściereczką na ok. 10 minut.
Rozgrzej patelnię. Piecz proziaki z obu stron, na małym ogniu, aż będą przyrumieniowe. Proziaki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale gdy wystygną są równie pyszne. Można je jeść z masłem, masłem czosnkowym, serkiem, dżemem czy konfiturą. Jeżeli chcesz proziaki w wersji na słodko, na etapie mieszania składników łyżką, dodaj rodzynki, żurawinę lub inne ulubione suszone owoce.