Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie proste w przygotowaniu bułki z makiem. Dzięki wykorzystaniu suchych drożdży nie musisz robić zaczynu, wystarczy wsypać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Czas zrobienia ciasta to zaledwie 8 minut, jednak musi ono dwukrotnie wyrastać, za pierwszym razem przez 90 minut, a za drugim, przez 20 minut. To chyba jedyny mankament tego przepisu. Upieczone bułeczki, najlepiej jeszcze ciepłe warto podać z masłem, dobrym pomidorem malinowym i odrobią posiekanej cebuli.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2422
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1557
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 562
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3699
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1462
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2422
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1557
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 562
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3699
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1462
Składniki
Wodę podgrzej do 40 stopni Celsjusza. Powinna być ciepła, ale nie gorąca.
Do dużej miski przesiej mąkę. Wsyp suche drożdże, sól i cukier. Całość wymieszaj.
Do suchych składników wlej ciepłą wodę i 3 łyżki oliwy. Następnie za pomocą drewnianej łyżki zacznij mieszać, a po chwili wyrabiać ciasto dłońmi.
Gdy masa będzie elastyczna i zacznie odchodzić od dłoni, uformuj ją w kulę, umieść z powrotem w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Po upływie czasu wyjmij kulę na blat i podziel na 8 równych części. Każdy z kawałków uformuj w dłoniach na kształt bułki. Wyłóż w dużych odstępach na blachę z papierem do pieczenia, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrastania.
Gdy bułeczki urosną, posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.