Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie proste w przygotowaniu bułki z makiem. Dzięki wykorzystaniu suchych drożdży nie musisz robić zaczynu, wystarczy wsypać je do mąki i wymieszać z resztą składników. Czas zrobienia ciasta to zaledwie 8 minut, jednak musi ono dwukrotnie wyrastać, za pierwszym razem przez 90 minut, a za drugim, przez 20 minut. To chyba jedyny mankament tego przepisu. Upieczone bułeczki, najlepiej jeszcze ciepłe warto podać z masłem, dobrym pomidorem malinowym i odrobią posiekanej cebuli.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3870
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3870
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1002
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34233
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Wodę podgrzej do 40 stopni Celsjusza. Powinna być ciepła, ale nie gorąca.
Do dużej miski przesiej mąkę. Wsyp suche drożdże, sól i cukier. Całość wymieszaj.
Do suchych składników wlej ciepłą wodę i 3 łyżki oliwy. Następnie za pomocą drewnianej łyżki zacznij mieszać, a po chwili wyrabiać ciasto dłońmi.
Gdy masa będzie elastyczna i zacznie odchodzić od dłoni, uformuj ją w kulę, umieść z powrotem w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Po upływie czasu wyjmij kulę na blat i podziel na 8 równych części. Każdy z kawałków uformuj w dłoniach na kształt bułki. Wyłóż w dużych odstępach na blachę z papierem do pieczenia, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrastania.
Gdy bułeczki urosną, posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.