Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w sam raz na śniadanie czy też kolację :)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 95
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 95
Składniki
Mąkę przesiać do miski w środku zrobić dołek i wkruszyć drożdże, dodać 6 łyżek letniej wody, cukier i lekko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać 250 ml letniej wody, sól i wyrobić. Przykryć i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 2 części. Jedną część można podzielić na kolejne 2 części i uformować podłużne bagietki, położyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i ponacinać na skos. Pozostałą część ciasta podzielić na 6 części i uformować bułeczki, posypać otrębami, położyć na blaszce obok bagietek i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni, wstawić blaszkę i piec bułki ok. 30-35 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia posmarować wierzch bułek kawą. Smacznego