Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym lub w garnku żeliwnym jest wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez kilka dni, jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Drożdże wkruszyć do kubka, dodać łyżeczką cukru, mąki, i połowę ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać olej, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką, następnie zagniatać ręką. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki ciepłej wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Rano wyrobić krótko ciasto - aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na ok. 40 minut do kolejnego wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C. Kiedy piekarnik się nagrzeje naczynie wyjąć i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temp. do 200C i piec w takiej temperaturze przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. Smacznego :-)