Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, drożdżowa chałka z chrupiącą, słodką kruszonką. Pięknie wyrasta, wychodzi niesamowicie puszysta. Cudownie smakuje z kubkiem kawy, herbaty bądź kakao i masłem bądź dżemem własnej produkcji. Z podanego przepisu możecie przygotować jedną większą chałkę lub dwie mniejsze. Jeśli chcecie dłużej cieszyć się jej smakiem, zawińcie ją w folie spożywczą lub woreczek foliowy.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5684
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2008
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 92
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 237
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5684
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2008
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 92
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 237
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlej pół szklanki ciepłego mleka. Składniki wymieszaj, następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
Masło roztop w rondelku, odstaw do przestudzenia..
Pozostałą część mąki przesiej do miski. W środku zrób wgłębienie. Wysp resztę cukru, szczyptę soli, wbij jedno całe jajko i dwa żółtka. Wlej pozostałą część mleka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn, Zacznij zagniatać ciasto. Następnie dodaj przestudzone masło. Ciasto wyrabiaj przez około 15-20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Chwile pougniataj, następnie podziel na 4 równe części. Z każdego kawałka ciasta uformuj podłużny wałeczek takiej samej długości. Zlep końce ciasta i przystąp do zaplatania chałki - wałeczek najbardziej po lewej zamień miejscami z trzecim wałeczkiem. Dugi wałeczek wymień miejscami z czwartym. Proces zaplatania powtarzaj do samego końca. Końcówki zlep ze sobą.
Zaplecioną chałkę przełóż w poprzek na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Białka jaj delikatnie roztrzep w miseczce. Posmaruj chałkę rozbełtanym białkiem.
W osobnej misce połącz składniki kruszonki - masło, cukier i mąkę. Ciasto rozcieraj w dłoniach do powstania nieregularnych grudek. Gotową kruszonką oprósz chałkę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). W momencie rozgrzewania piekarnika gotową chałkę ostaw na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chałkę piecz przez około 30 minut (do zrumienienia).