Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką :-)
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4389
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1108
Polecam.
Odsłon: 634
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4389
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1108
Polecam.
Odsłon: 634
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. U mnie drożdże tak pracowały,że folia nie wytrzymała i musiałam zawijać jeszcze raz :-) Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto-zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być :-)
Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie piekarnik nastawiamy na 220 stopni i wstawiamy do niego naczynie żaroodporne w którym będziemy piec chleb UWAGA naczynie z pokrywą (moje ma pojemność 3100 ml i jest okrągłe) Do gorącego naczynia dajemy ciasto. Należy uważać,żeby się nie poparzyć.
Przykrywamy naczynie i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 :-)
Wyciągamy chleb,studzimy i gotowe :-)
i środek :-)