Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13294
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 507
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9871
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13294
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 507
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9871
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.
następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Chlebek pieczemy w temperaturze około 180 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.
I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)