Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 8
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 15
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 546
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 8
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 15
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 546
Składniki
Zaczyn: z drożdży, 2 łyżek maki, 2 łyżek cukru i 100ml mleka wyrobić zaczyn i zostawić w cieple na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, resztę cukru zagotować z mlekiem i wystudzić, masło roztopić i również wystudzić. Do mąki dodać jajko, mleko z cukrem i stopione masło całość miksować mikserem do czasu aż zacznie kleić się do rak. Przełożyć ciasto na stolnice i zagniatać dosypując trochę maki ( ok 50g). Ciasto jest gotowe jak odchodzi od rak. Zostawić pod przykryciem na godzinę, Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkącików. Na każdy nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 190° 20 minut.
Nadzienie czekoladowo-orzechowe: łyżka mleka, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru, jedna łyżka masła, 65g orzechów mielonych, 100g czekolady gorzkiej.
Na parze roztopić masło z woda i mlekiem, dodać cukier poczekać aż się rozpuści i na koniec dodać orzechy, w drugim rondelku roztopić czekoladę ( na parze), połączyć z masa orzechowa i ostudzić. W rękawiczkach formować kuleczki nakładać na gotowe trójkąty drożdżowe.
Przepis pochodzi od znakomitej kucharki; shira211, polecam wszystkim na 100%, sprawdzony i zjedzony w mgnieniu oka, oczekuję kolejnych wspaniałości. Brawo.