Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała przekąska na spotkanie ze znajomymi, piknik albo popołudniowe podjadanie :) Oczywiście zawartość rogalików dowolna. Mogą to być owoce, marmolada a nawet czekolada :)
Przygotowanie rozczynu:
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka (uwaga mleko nie może być gorące ponieważ możemy w ten sposób zaparzyć drożdże). Dosypujemy płaską łyżkę mąki i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Polecam jesienią i zimą łóżko :) i pod kołderkę :)
Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość oraz być puszysty jak pianka.
Następnie do rozczynu dodajemy resztę mleka, sól, cukier, cukier wanilinowy, 4 jajka, 1 białko oraz mąkę. Mieszamy bardzo dokładnie aż do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy roztopione, przestudzone masło i mieszamy do momentu aż tłuszcz się wchłonie.
Taką masę wyjmujemy na blat obsypany mąką i wyrabiamy rękoma ok 5 min. Ciasto podsypujemy mąką. Jest w pełni wyrobione kiedy odchodzi nam od dłoni oraz jest jednolite. Wyrobioną masę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm wysokości a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Na końcu każdego układamy marmoladę i zawijamy formując rogaliki. Tzn. zawijamy szerszą część ku dołowi a na koniec zakręcamy boki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowując odległości między nimi ponieważ wyrosną. Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Do momentu aż rogaliki się zarumienią.
Kiedy rogaliki już przestygną możemy udekorować je lukrem :) Polecam zrobienie własnego ponieważ jest to nieziemsko proste.
Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody oraz łyżkę soku z cytryny i szybko mieszamy do uzyskania gęsto lejącej się jednolitej masy.
SMACZNEGO :) i udanych wypieków
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 291
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 130
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 234
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 291
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 130
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 234
Składniki
Przygotowanie rozczynu: W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka (uwaga mleko nie może być gorące ponieważ możemy w ten sposób zaparzyć drożdże). Dosypujemy płaską łyżkę mąki i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Polecam jesienią i zimą łóżko :) i pod kołderkę :) Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość oraz być puszysty jak pianka.
Następnie do rozczynu dodajemy resztę mleka, sól, cukier, cukier wanilinowy, 4 jajka, 1 białko oraz mąkę. Mieszamy bardzo dokładnie aż do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy roztopione, przestudzone masło i mieszamy do momentu aż tłuszcz się wchłonie.
Taką masę wyjmujemy na blat obsypany mąką i wyrabiamy rękoma ok 5 min. Ciasto podsypujemy mąką. Jest w pełni wyrobione kiedy odchodzi nam od dłoni oraz jest jednolite. Wyrobioną masę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm wysokości a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Na końcu każdego układamy marmoladę i zawijamy formując rogaliki. Tzn. zawijamy szerszą część ku dołowi a na koniec zakręcamy boki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowując odległości między nimi ponieważ wyrosną. Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Do momentu aż rogaliki się zarumienią.
Kiedy rogaliki już przestygną możemy udekorować je lukrem :) Polecam zrobienie własnego ponieważ jest to nieziemsko proste. Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody oraz łyżkę soku z cytryny i szybko mieszamy do uzyskania gęsto lejącej się jednolitej masy. SMACZNEGO :) i udanych wypieków
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2339
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1181