Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała przekąska na spotkanie ze znajomymi, piknik albo popołudniowe podjadanie :) Oczywiście zawartość rogalików dowolna. Mogą to być owoce, marmolada a nawet czekolada :)
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1595
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1595
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 337
Składniki
Przygotowanie rozczynu: W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka (uwaga mleko nie może być gorące ponieważ możemy w ten sposób zaparzyć drożdże). Dosypujemy płaską łyżkę mąki i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Polecam jesienią i zimą łóżko :) i pod kołderkę :) Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość oraz być puszysty jak pianka.
Następnie do rozczynu dodajemy resztę mleka, sól, cukier, cukier wanilinowy, 4 jajka, 1 białko oraz mąkę. Mieszamy bardzo dokładnie aż do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy roztopione, przestudzone masło i mieszamy do momentu aż tłuszcz się wchłonie.
Taką masę wyjmujemy na blat obsypany mąką i wyrabiamy rękoma ok 5 min. Ciasto podsypujemy mąką. Jest w pełni wyrobione kiedy odchodzi nam od dłoni oraz jest jednolite. Wyrobioną masę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm wysokości a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Na końcu każdego układamy marmoladę i zawijamy formując rogaliki. Tzn. zawijamy szerszą część ku dołowi a na koniec zakręcamy boki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowując odległości między nimi ponieważ wyrosną. Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Do momentu aż rogaliki się zarumienią.
Kiedy rogaliki już przestygną możemy udekorować je lukrem :) Polecam zrobienie własnego ponieważ jest to nieziemsko proste. Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody oraz łyżkę soku z cytryny i szybko mieszamy do uzyskania gęsto lejącej się jednolitej masy. SMACZNEGO :) i udanych wypieków