Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki francuskie nie potrzebują żadnego nadzienia, aby smakować wyśmienicie. Idealnie maślane, miękkie i lekko kruche.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1573
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 903
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1573
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 903
Składniki
Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól i mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na kwadrat o wielkości około 25 × 25 cm. Na środku rozsmaruj lub zetrzyj na tarce schłodzone masło. Złóż ciasto jak kopertę, składając rogi do środka. Przełóż na talerz, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wałkuj, składaj i chłodź ciasto jeszcze 3 razy. Za każdym razem po rozwałkowaniu składaj jak kopertę, następnie na pół i schładzaj minimum 30 minut. Po ostatnim składaniu schładzaj ciasto przez minimum 3 godziny.
Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Pokrój go na 16 trójkątów. Każdy zwijaj od podstawy do czubka, formując klasyczne rogaliki francuskie.