Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki krucho- drożdżowe
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 35
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18563
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7087
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30685
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 35
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18563
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7087
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30685
Składniki
Mleko podgrzać do letniej temperatury, pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać roztrzepane jajko i żółtko, pozostałą ilość cukru i cukru wanilinowego, śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto zagniatać, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto podzielić na trzy lub cztery części. Rozwałkować z każdej części placek o grubości 3-5 mm. Następnie wykroić za pomocą radełka osiem równych trójkątów. Przy podstawie trójkąta małą łyżeczką nałożyć odrobinę dżemu, następnie zwinąć w rulon. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki układać na blasze z zachowaniem niewielkiego odstępu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 20 minut na rumiany kolor. Rogaliki wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.