Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 134
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40278
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 4212
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 758
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 134
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40278
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 4212
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 758
Składniki
Na stolnicę wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Za pomocą noży rozdrobnić margarynę. Następnie w 1/2 szklanki mleka rozpuścić drożdże ( dodając odrobinę cukru). Od razu wylać na stolnicę ( nie czekać, aż drożdże zaczną rosnąć) i dodać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na cztery równe części. Każdą część rozwałkować na cienki okrągły placek, a następnie podzielić go na 8 części ( trójkątów). Na każdy trójkącik ( od strony większego boku) nakładać marmoladę i zwijać rogale. Rogale układać na posypanej mąką blaszce. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor ( po 20 minutach warto zajrzeć do rogalików, żeby zdecydować, ile minut im jeszcze potrzeba).
Po wystudzeniu rogale można polać gotowym lukrem lub przygotować go własnoręcznie i posypać posypką do ciast i deserów albo udekorować zgodnie z własną fantazją.