Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywano je na święto Hannukah. Są pyszne. Polecam.
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8141
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 97
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4234
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1278
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 87
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8141
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 97
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4234
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1278
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 87
Składniki
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym, a następnie dodać mąkę i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie ale musi być zwarte. Ciasto odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek rozwałkować na koło o średnicy 28 – 30 cm. Koło podzielić na 8 równych trójkątów i na każdym kawałku rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć zaczynając od szerszej strony.
Uformować rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i wymieszać. Posmarować rogaliki i posypać cukrem trzcinowym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.