Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek przygotowany z przepisu Słodkosłodka 83 oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-rwany-chlebek-czosnkowo-ziolowy,1954691,slodkoslodka83.html Przepyszny rwany chlebek czosnkowo - ziołowy. Chlebek o wyrazistym smaku czosnku i ziół. Puszysty a skórka chrupka. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, robot kuchenny planetarny, szklanka,
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Tortownica o średnicy 24 cm. wyłożona papierem do pieczenia. Do misy robota przesiać przez sitko mąkę , zrobić dołek , wrzuć pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę, na boki miski wsypać sól. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. aby drożdże zaczęły pracować. W między czasie przygotować masełko czosnkowo - ziołowe. Miękkie masło przełożyć do miski , dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, opcjonalnie posiekany drobno koperek. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i ulubione zioła. Całość dokładnie wymieszać widelcem lub łyżką i odstaw na bok. Gdy drożdże zaczną pracować, wlać olej i wyrobić ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od misy miksera lub od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką, krótko wyrobić i rozwałkuj na prostokąt grubości około 5 mm. Na cieście rozsmarować przygotowane masełko czosnkowo – ziołowe, następnie ciasto pociąć w paski szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek składać jak harmonijkę i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut. funkcja góra - dół. Chlebek po wyjęciu z piekarnika odłożyć do przestygnięcia. Smacznego
Przygotowanie masełka czosnkowo - ziołowego oraz tortownicy.
Ciasto rozwałkować i posmarować przygotowanym masełkiem.
Po pocięciu na paski i złożeniu w harmonikę ułożyć w przygotowanej tortownicy.
Chlebek po upieczeniu.