Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne serowe niby bułeczki z nadzieniem jabłkowym będą dobrym pomysłem na podwieczorek dla dużych i małych. Nie wiem tylko jak smakują na zimno, bo u mnie rozeszły się jeszcze lekko ciepłe.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5031
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13573
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7652
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5031
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13573
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5881
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7652
Składniki
Biały ser dwukrotnie przeciskamy przez praskę do większej miski. Mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy 1 jajko oraz olej. Dokładnie wyrabiamy rękoma. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu.
Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Wykrawamy prostokąty tej samej wielkości (mniej więcej 8x10cm lub 10x12cm). Połowę prostokątów nacinamy w 3-4 miejscach przez środek. Na środku pozostałych rozkładamy jabłka. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy z naciętymi częściami, lekko je dociskając do brzegów. Ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem.