Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść . Nie wymaga specjalnych umiejętności, ani pracy i dużo czasu, jest super smacznym i prostym chlebem.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 78
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 105
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 194
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 78
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 105
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 194
Składniki
Zaczyn: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i zalewamy 250 ml ciepłej wody do 37°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować na ok 15-20 minut.
Następnie przesiewamy do tej samej miski w której są wyrośnięte drożdże, mąkę pszenną i żytnią, dodajemy ziarna jakie lubimy, sól, olej rzepakowy, resztę wody i dobrze łyżką mieszamy.
Przygotowujemy foremkę (keksówkę), środek i brzegi smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką, przekładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C, góra/dół i pieczemy przez ok.1 godziny. Wyjmujemy z kekswki, jeżeli boki chlebka są blade dopiekamy na kratce jeszcze 10 minut do zbrązowienia skórki. Uwagi: Jeżeli chcemy upiec 2 keksówki podwajamy wszystkie składniki.