Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść . Nie wymaga specjalnych umiejętności, ani pracy i dużo czasu, jest super smacznym i prostym chlebem.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Składniki
Zaczyn: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, cukier i zalewamy 250 ml ciepłej wody do 37°C. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować na ok 15-20 minut.
Następnie przesiewamy do tej samej miski w której są wyrośnięte drożdże, mąkę pszenną i żytnią, dodajemy ziarna jakie lubimy, sól, olej rzepakowy, resztę wody i dobrze łyżką mieszamy.
Przygotowujemy foremkę (keksówkę), środek i brzegi smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką, przekładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200°C, góra/dół i pieczemy przez ok.1 godziny. Wyjmujemy z kekswki, jeżeli boki chlebka są blade dopiekamy na kratce jeszcze 10 minut do zbrązowienia skórki. Uwagi: Jeżeli chcemy upiec 2 keksówki podwajamy wszystkie składniki.