Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i cebulką. Przepis mojej prababci z Siennicy. Przepis z Kuchni polskiej mający już 100 lat. Każdego roku w pobliskim Cegłowie organizowany jest festyn pod nazwą Sójka Mazowiecka. Można tam skosztować mnóstwo sójkowych bułeczek od okolicznych gospodyń. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-05-11 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie mazowieckim. W okresie postu lub adwentu dodajemy olej lniany, w pozostałe dni można dodać smażony boczek i grzyby. W tradycyjnym przepisie w cieście podobno nie ma jajek. Jednak jak legenda głosi, moja prababcia zawsze dodawała więc i ja dodaję. Prababci nie pamiętam ale babcia i mama do dziś pieką sójki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 350
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 350
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Farsz. Kaszę płuczę, przesypuję do garnka z wrzącą wodą, po pół minucie przelewam na sitko. Do garnka wlewam nową gorącą wodę, wrzucam kaszę i nie mieszając, gotuję na małym ogniu przez 10 minut. Studzę. Kapusta powinna być dość kwaśna. Siekam kapustę , cebulę i delikatnie podsmażam na oleju rzepakowym. Smażę na małym ogniu 2-3 minuty, nie rumieniąc kapusty i cebuli. Gdy przestygnie dodaję kaszę, olej lniany, pieprz i mieszam. CIASTO. Mąkę przesypuję do miski, robię dołek, dodaję drożdże, cukier, zalewam częścią wody. Odstawiam na 10 minut. Potem dodaje resztę składników, mieszam i wyrabiam gładkie ciasto. Odkładam do woreczka foliowego.
Odrywam kawałki ciasta i wałkuję na grubość ok. 1/2-3/4 cm. Wykrawam 12-13 cm kółka, nadziewam farszem, zlepiam. Przekładam na blaszkę z papierem. Każdą bułkę smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w 180 C przez około 25-30 minut.