Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świateczne bułeczki na stół. Mogą być do barszczu lub na świąteczne śniadanie,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Składniki
W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki. Czekamy aż zaczyn urośnie ok.10 minut. Następnie wsypujemy mąkę, masło, zołoa i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazowujemy i kształtujemy równe bułeczki.
Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i w odległości od siebie około 1-1,5 cm układamy bułeczki w kształcie koło. Ja na środku blachy położyłam mały talerzyk i wokół niego układałam bułeczki. Przykrywamy je ściereczką, żeby jeszcze raz wyrosły. Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopni C przez 30- 40minut w zależności od piekarnika.
Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały.