Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanelbulle to fenomenatne, szwedzkie bułeczki z cynamonem i kardamonem. Podobno do Szwecji przywędrowały z Ameryki.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 49
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 372
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4364
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 49
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 372
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4364
Składniki
W dużej misce mieszamy ciepłe mleko z drożdżami i łyżką cukru i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni na ok 15 minut.
Gdy drożdże zaczną pracować wyjmujemy miskę z piekarnika i dodajemy mąkę przesianą przez sitko, masło, pozostały cukier, łyżkę mielonego kardamonu i szczyptę soli. Całość wyrabiamy kilka minut najlepiej za pomocą jakiegoś robota kuchennego przystosowanego do wyrabiania cista drożdżowego. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić można dodać łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Kulkę umieszczamy w dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni na ok 30 minut.
MASA: 100 g miękkiego masła, 100 g cukru trzcinowego, dwie łyżki mielonego kardamonu, dwie łyżki mielonego cynamonu mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Cukier trzcinowy nie musi się rozpuścić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na opruszoną mąką stolnicę.
Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok 0,5 cm starając się uzyskać kształt zbliżony do prostokąta.
Na połowę ciasta nakładamy wcześniej przygotowaną masę cynamonowo kardamonową
Składamy ciasto tak że nieposmarowana połowa powinna przykryć część z masą
Bardzo ostrym nożem delikatnie kroimy ciasto na 12 równych pasków
Każdy pasek cista kroimy na pół zostawiając ok 2-3 cm bez nacięcia.
Bierzemy jeden pasek cista, trochę go rozciągamy i zawijamy jak na filmie niżej
Odpowiednio uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników powinno wyjść 12 bułeczek które zmieszczą się na jednej blasze.
Odstawić bułeczki do delikatnego wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika). Obserwować jak się pieką i wyjąć gdy się zarumienią.
POLEWA: 100 ml wody, 100 g cukru trzcinowego, łyżkę zmielonego kardamonu, łyżkę zmielonego cynamonu umieścić w małym rondelku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut mieszając cały czas żeby polewa się trochę zredukowała.
Upieczone bułeczki smarujemy obficie polewą i posypujemy grubym cukrem cynamonowym
Szwedzkie bułeczki cynamonowo kardamonowe kanelbulle najlepiej smakują ciepłe zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO