Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne szwedzkie bułeczki szafranowe kuszą pięknym, złocistym kolorem, który zawdzięczają dodatkowi cennej przyprawy. Dzięki niej są także bardzo aromatyczne. Świeżo wypieczone zachwycą wszystkich amatorów drożdżowego ciasta.
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 949
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 146
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 192
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 792
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 949
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 146
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 192
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 792
Składniki
Roztop w rondelku masło. Rozetrzyj szafran w moździerzu. Dodaj do masła i wymieszaj. Następnie wlej do mieszanki mleko i ponownie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Gdy mieszanina osiągnie temperaturę około 35°C, połącz ją z rozkruszonymi drożdżami. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
Dodaj do masy sól i cukier. Partiami przesiej mąkę. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto – ręcznie (przez około 10 minut) lub mikserem z hakami (przez około 5 minut).
Oprósz ciasto mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Uformuj z niego wałek i podziel na 15 jednakowych porcji. Każdą rozwałkuj na dość długi wałeczek o średnicy około 3 cm. Zwiń wałeczki w kształt litery S, zawijając ślimakowato końcówki. Gotowe bułeczki układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 45 minut do dalszego wyrastania.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Na środku każdego „ślimaka” umieść duży rodzynek.
Wstaw bułeczki na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 10 minut – aż ciasto uzyska złocisty kolor. Wystudź na kratce.