Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne w przygotowaniu kruche rogaliki. Do ich zrobienia potrzebujesz jedynie czterech składników.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1223
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2898
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 994
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1762
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1223
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2898
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 994
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1762
Składniki
Do wysypanej na stolnice mąki dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło – wszystko posiekaj za pomocą noża. Gdy składniki się lekko połączą zrób wgłębienie i wlej śmietanę. Ciasto energicznie wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj tak, aby miały kształt koła. Wykrawaj trójkąty. Na szerszą część wyłóż kopiastą łyżkę marmolady i zwiń w kierunku węższej części.
Rogaliki układaj w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
Pozostaw do wystygnięcia. Podawaj prószone cukrem pudrem.