Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tangzhong to prosta japońska metoda wykorzystywana w pieczeniu chleba.
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 9397
Polecam.
Odsłon: 110
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 9397
Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
Tangzhong: W małym garnuszku wymieszaj wodę i mąkę (20g mąki,100g wody) tak żeby nie było grudek. Cały czas mieszając, podgrzewaj miksturę na niewielkim ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), aż jej konsystencja zacznie się robić lekko żelująca, lśniąca i gładka. Przełóż ją do miski i poczekaj, aż wystygnie do temperatury pokojowej.
Przygotuj rozczyn: drożdże wsyp do miseczki i zalej je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odrobinę soli. Odstaw rozczyn na pół godziny, aż zacznie pracować.
Tangzhong wymieszaj z jednym jajkiem, śmietanką kremówką i mlekiem w proszku. Dodaj także gotowy rozczyn.
Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i sól, połącz. Następnie dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Odłóż łyżkę i wyrabiaj je ręką przez 5 minut. Potem dodaj jeszcze trochę mąki i miękkie masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i łatwe do formowania. Wtedy przełóż je do dużej miski, nakryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy powiększy swoją objętość dwukrotnie, zagnieć je po raz kolejny i podziel na trzy owalne części. Każdą z nich złóż (po długości) na trzy części i spłaszcz. Ułóż obok siebie w formie do pieczenia chleba i odstaw na kolejną godzinę, aby wyrosło.
Będzie gotowe do pieczenia, gdy po naciśnięciu palcem na ciasto zacznie ono wracać do pierwotnej formy, ale zostanie niewielki ślad. Wtedy posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 Celsjusza. Piecz przez 30-40 minut, aż ładnie się zrumieni.