Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te tureckie bułeczki to jakby połączenie croissanta z bajglem..... Puszyste, miękkie i jedne z najlepszych jakie będziecie mieli okazję spróbować..... Przepis na sześć sztuk.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3823
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3823
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Składniki
W misce wymieszać mleko, cukier, drożdże i olej. Następnie wsypać mąkę, sól i dobrze wyrobić (ręcznie lub robotem) do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x25 cm. Płat ciasta posmarować masłem. Trzymając za krótszy bok, złożyć ciasto do środka, a następnie przykryć, zakładając drugi bok na wierzch. Lekko rozwałkować, aby pas zrobił się nieco szerszy.
Ciasto pokroić na sześć części (wzdłuż krótszego boku). Paski ciasta przekręcić trzy-, czterokrotnie, następnie zlepić końce, formując jak obważanki.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać sezamem. Piec przez około 15-20 minut do zrumienienia.