Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te tureckie bułeczki to jakby połączenie croissanta z bajglem..... Puszyste, miękkie i jedne z najlepszych jakie będziecie mieli okazję spróbować..... Przepis na sześć sztuk.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8381
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2918
Polecam.
Odsłon: 1627
Polecam.
Odsłon: 475
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8381
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2918
Polecam.
Odsłon: 1627
Polecam.
Odsłon: 475
Składniki
W misce wymieszać mleko, cukier, drożdże i olej. Następnie wsypać mąkę, sól i dobrze wyrobić (ręcznie lub robotem) do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x25 cm. Płat ciasta posmarować masłem. Trzymając za krótszy bok, złożyć ciasto do środka, a następnie przykryć, zakładając drugi bok na wierzch. Lekko rozwałkować, aby pas zrobił się nieco szerszy.
Ciasto pokroić na sześć części (wzdłuż krótszego boku). Paski ciasta przekręcić trzy-, czterokrotnie, następnie zlepić końce, formując jak obważanki.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać sezamem. Piec przez około 15-20 minut do zrumienienia.