Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem tylko tyle...wyśmienite ciasto - chleb, kolorowe, wilgotne i bardzo aromatyczne.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10521
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 895
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10521
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 895
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Tortownica 15 cm wysmarowana tłuszczem. Przełamane szparagi gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, osuszamy. Mąkę mieszamy z tymiankiem. Dodajemy lekko chłodne masło i wszystko rozcieramy palcami na kruszonkę. Do środka kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy jajko, jogurt, sól i pieprz i chili. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy, Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie bardzo drobno rozdrabniamy kapustę. Rozdrobnioną przekładamy do wyrośniętego ciasta i dokładnie wrabiamy w ciasto.
Łodygi szparag kroimy w 2-3 cm kawałki, główki zostawiamy w całości. Kawałki łodyg delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy do formy, główki szparag wbijamy w ciasto, przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 minut.