Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem tylko tyle...wyśmienite ciasto - chleb, kolorowe, wilgotne i bardzo aromatyczne.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 98
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 170
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 29
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 93
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 98
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 170
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 29
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 93
Składniki
Tortownica 15 cm wysmarowana tłuszczem. Przełamane szparagi gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie i natychmiast schładzamy w zimnej wodzie, osuszamy. Mąkę mieszamy z tymiankiem. Dodajemy lekko chłodne masło i wszystko rozcieramy palcami na kruszonkę. Do środka kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy jajko, jogurt, sól i pieprz i chili. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy, Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie bardzo drobno rozdrabniamy kapustę. Rozdrobnioną przekładamy do wyrośniętego ciasta i dokładnie wrabiamy w ciasto.
Łodygi szparag kroimy w 2-3 cm kawałki, główki zostawiamy w całości. Kawałki łodyg delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy do formy, główki szparag wbijamy w ciasto, przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wkładamy ciasto i pieczemy około 60 minut.