Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie taki diabeł straszny.... ;)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 99
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101279
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5803
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 99
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101279
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5803
Składniki
Do litrowego słoika wsypujemy 2-3 kopiaste łyżki mąki żytniej i tyle letniej wody żeby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne 5 dni "karmimy" zakwas tak samo jak pierwszego dnia, czyli mąka i woda. Gdy zakwas będzie gotowy to zużywamy go zostawiając jednak ok 2 łyżek jako bazę pod następny zakwas. Pozostawioną część zakwasu karmimy od początku jednak teraz możemy go zużyć już po 2-3 dniach. Gdy nie będziemy potrzebować na razie zakwasu można go przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem należy go wyciągnąć wcześniej z lodówki i nakarmić.