Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie taki diabeł straszny.... ;)
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 511
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 43
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 1197
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 511
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 43
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 1197
Składniki
Do litrowego słoika wsypujemy 2-3 kopiaste łyżki mąki żytniej i tyle letniej wody żeby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne 5 dni "karmimy" zakwas tak samo jak pierwszego dnia, czyli mąka i woda. Gdy zakwas będzie gotowy to zużywamy go zostawiając jednak ok 2 łyżek jako bazę pod następny zakwas. Pozostawioną część zakwasu karmimy od początku jednak teraz możemy go zużyć już po 2-3 dniach. Gdy nie będziemy potrzebować na razie zakwasu można go przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem należy go wyciągnąć wcześniej z lodówki i nakarmić.