Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie taki diabeł straszny.... ;)
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 387
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1735
Smaczne danie :)
Odsłon: 835
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1617
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 387
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1735
Smaczne danie :)
Odsłon: 835
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1617
Składniki
Do litrowego słoika wsypujemy 2-3 kopiaste łyżki mąki żytniej i tyle letniej wody żeby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne 5 dni "karmimy" zakwas tak samo jak pierwszego dnia, czyli mąka i woda. Gdy zakwas będzie gotowy to zużywamy go zostawiając jednak ok 2 łyżek jako bazę pod następny zakwas. Pozostawioną część zakwasu karmimy od początku jednak teraz możemy go zużyć już po 2-3 dniach. Gdy nie będziemy potrzebować na razie zakwasu można go przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem należy go wyciągnąć wcześniej z lodówki i nakarmić.