Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki na śniadanie lub dla dzieci.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1344
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 126
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1344
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 126
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Składniki
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą, kardamonem, drożdżami, jajkiem oraz ciepłym mlekiem. Mieszamy i powstałą masę chwilę zagniatamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni i stanie się elastyczne ( możemy lekko posypać mąką, gdyby po tym czasie nadal się kleiło ). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie uderzamy „ pięścią” w ciasto, aby je odpowietrzyć. Podsypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Jedną część rozwałkowanego ciasta smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko rozwałkowujemy na wymiar 30 x 25 cm i wycinamy paseczki wzdłuż krótszego boku o szer. 2 cm. Trzymając dwa końce wywijamy każdy w innym kierunku. Trzymając jeden koniec owijamy wokół drugi tworząc coś na kształt ślimaczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-15 min. do uzyskania złotego koloru bułeczek. Smacznego.