Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki na śniadanie lub dla dzieci.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 102
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 191
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 381
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 102
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 191
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 381
Składniki
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą, kardamonem, drożdżami, jajkiem oraz ciepłym mlekiem. Mieszamy i powstałą masę chwilę zagniatamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni i stanie się elastyczne ( możemy lekko posypać mąką, gdyby po tym czasie nadal się kleiło ). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie uderzamy „ pięścią” w ciasto, aby je odpowietrzyć. Podsypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Jedną część rozwałkowanego ciasta smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko rozwałkowujemy na wymiar 30 x 25 cm i wycinamy paseczki wzdłuż krótszego boku o szer. 2 cm. Trzymając dwa końce wywijamy każdy w innym kierunku. Trzymając jeden koniec owijamy wokół drugi tworząc coś na kształt ślimaczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-15 min. do uzyskania złotego koloru bułeczek. Smacznego.