Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki na śniadanie lub dla dzieci.
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 269
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 19717
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5531
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 156
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 269
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 19717
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5531
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 156
Składniki
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą, kardamonem, drożdżami, jajkiem oraz ciepłym mlekiem. Mieszamy i powstałą masę chwilę zagniatamy. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni i stanie się elastyczne ( możemy lekko posypać mąką, gdyby po tym czasie nadal się kleiło ). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie uderzamy „ pięścią” w ciasto, aby je odpowietrzyć. Podsypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 30 x 50 cm. Jedną część rozwałkowanego ciasta smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Lekko rozwałkowujemy na wymiar 30 x 25 cm i wycinamy paseczki wzdłuż krótszego boku o szer. 2 cm. Trzymając dwa końce wywijamy każdy w innym kierunku. Trzymając jeden koniec owijamy wokół drugi tworząc coś na kształt ślimaczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 10-15 min. do uzyskania złotego koloru bułeczek. Smacznego.