Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska na domówkę , czy jako dodatek do obiadu czy grilla , ogniska na świeżym powietrzu .
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 205
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 297
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 205
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 297
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Składniki
Masło.: Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do masła . Następnie dodać zioła , sól i dokładnie ze sobą wymieszać . Ciasto.: Drożdże rozkruszyć w misce dodać ciepłe mleko i woda , 1 łyżkę mąki , cukier dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia . ( około 15 minut ) . Po 15 minutach dodajemy mąkę , sól , wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek .
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części , każda z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy dokładnie po całej powierzchni masłem . Ciasto dzielimy na 4 do 5 pasków .
Każdy pasek zwijamy w harmonijkę .
Zwinięte ciasto układy ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie ( tortownica o średnica około 20 cm lub keksówka ) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut . Po upływie tego czasu , ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C około 30 minut .
Chlebek podajemy na ciepło .