Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, delikatne bułki pszenne, śniadaniowe. Proste w wykonaniu.
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 175
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 566
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 282
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 175
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 566
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 282
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 równych części, każda po około 145 gram i z każdej z nich formujemy bułkę. Uformowane z ciasta bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z bułek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!