Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne danie dla wielbicieli brukselki, którą się nienawidzi albo uwielbia ... na szczęście należę do tej drugiej grupy :-) bo brukselka jest bardzo wartościowym warzywem, bywa zaliczana do tzw. warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze, czyli związki, które wspierają naturalne mechanizmy obronne w organizmie człowieka (między innymi blokują rozwój komórek nowotworowych). Pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. Polecam :-)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 199
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4343
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 199
Składniki
Brukselki umyć i oberwać zewnętrzną warstwę liści. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, a brukselkę na połówki, jeśli są większe na ćwiartki. Por pokroić w półplasterki. W garnku podgrzać olej (ok. 3 łyżek), dodać warzywa, cukier i dusić kilka minut , dodać przyprawy. Do lekko podduszonych warzyw wlać 1 szklankę wrzątku, koncentrat pomidorowy wymieszać z 1/2 szkl. wrzątku i również dodać do warzyw, wymieszać i gotować ok. 15-20 min. na małym ogniu, brukselka powinna być al ’dente. Na koniec dodać przesmażoną z pieczarkami kiełbasę, wymieszać. Najlepiej smakuje odgrzewany, tak jak bigos :-)
Smacznego :-)