Do góry

Przekąski Przepis na:

Aloo Gobi

Aloo Gobi

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 853

Dodano:

Odsłon: 5275

Aloo Gobi oznacza po prostu połączenia ziemniaków i kalafiora. Potrawę tą można znaleźć w menu każdej indyjskiej restauracji na całym świecie.

Składniki

  • Sredni kalafior (900g)
  • 500 g ziemniaków
  • 100g zielonego groszku
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 1 papryczka chili albo 3/4 łyżeczki chili w proszku
  • garść posiekanej kolendry i 3/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Aloo Gobi

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę. Z kalafiora odcinamy różyczki. Pozostałe twardsze części kalafiora kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych ziemniaków. Chili kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Z pomidorów pozbywamy się pestek i kroimy w większą kostkę. Imbir drobno siekamy.

  2. 2. W szerokim garnku z przykrywką rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy cebulę a po następnych 2 minutach chili. Po następnych 3 minutach dodajemy imbir, kolendrę, kurkumę i mielony kminek. Wszystko dobrze mieszamy.

  3. 3.Dodajemy ziemniaki wraz z twardszymi częściami kalafiora, dolewamy 400 ml wody i dusimy przez 10 minut.
    Dodajemy różyczki kalafiora i groszek oraz sól i Garam Masalę. Dusimy następne 10 minut.
    Dodajemy posiekane pomidory i dusimy jeszcze 5 minut.

  4. 4. Wykładamy na półmisek i posypujemy kolendrą.

  5. Ps. Podstawą Aloo Gobi są.: kalafior, ziemniaki, imbir, garam masala, chili, kurkuma, zmielony kminek oraz kolendra. Wszystkie inne dodatki jak cebula, groch, fasola, marchew, szpinak itd to tylko inwencja kucharza.
    Ps 2.Moja wersja jest mniej ostra. Zamiast 3 chili dodałem jedną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 15 kwietnia 2014 Fajne połączenie kalafiora, ziemniaków i aromatycznych przypraw.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń