Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne drożdżowe babeczki z szpinakiem. Bajecznie wyglądają na stole :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2246
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2208
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 672
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 983
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1085
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2246
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2208
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 672
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 983
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1085
Składniki
Szpinak rozmrażamy na sicie, w zależności od zawartości w nim wody . Następnie przesmażamy go na maśle , dodajemy przeciśnięty czosnek i pieprz. Studzimy. Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie , wkruszamy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka . Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie , odrywamy kawałeczki , formujemy kulki w środku robimy wgłębienie , tak jak w kluskach śląskich. Ciasto wkładamy do foremek dokładnie wysmarowanych margaryną i posypanych mąką kukurydzianą. Każde wgłębienie wypełniamy masą szpinakową. Ja miałam jeszcze ozdobne ciasto solne , więc zrobiłam na wierzch różyczki. Babeczki pieczemy w 180 C , do zarumienienia. Wychodzi ok. 10 sztuk.