Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki czyli mini quiche ze szpinakiem i serem. Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako przystawka lub imprezowa przekąska. Nadzienie możecie dowolnie modyfikować np. zamiast żółtego sera użyć słonej fety, która ze szpinakiem tworzy idealny tandem. Wskazówka: masło, które używasz do zrobienia ciasta, powinno mieć temperaturę pokojową.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone na mniejsze części masło i wlej wodę. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę i włóż na 45 minut do lodówki.
Przygotuj farsz. Szpinak dokładnie umyj i osusz, przesiekaj liście.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solidnie solą i pieprzem, zamieszaj. Całość podsmażaj do momentu, aż szpinak „zwiędnie”.
Do miseczki zetrzyj ser na dużych oczkach, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz ze szpinakiem.
Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na części i wyklej nim dno i brzegi foremek do mini tartaletek. Jeśli takimi nie dysponujesz, sięgnij po te na muffinki, pamiętaj, aby wówczas wykleić brzegi foremek tylko do połowy wysokości.
Każdą z babeczek przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po upływie czasu, na podpieczony spód wyłóż farsz. Ponownie zapiekaj, tym razem przez 5-7 minut.