Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki czyli mini quiche ze szpinakiem i serem. Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako przystawka lub imprezowa przekąska. Nadzienie możecie dowolnie modyfikować np. zamiast żółtego sera użyć słonej fety, która ze szpinakiem tworzy idealny tandem. Wskazówka: masło, które używasz do zrobienia ciasta, powinno mieć temperaturę pokojową.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5054
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4866
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44981
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 609
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5054
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4866
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44981
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 609
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone na mniejsze części masło i wlej wodę. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę i włóż na 45 minut do lodówki.
Przygotuj farsz. Szpinak dokładnie umyj i osusz, przesiekaj liście.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solidnie solą i pieprzem, zamieszaj. Całość podsmażaj do momentu, aż szpinak „zwiędnie”.
Do miseczki zetrzyj ser na dużych oczkach, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz ze szpinakiem.
Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na części i wyklej nim dno i brzegi foremek do mini tartaletek. Jeśli takimi nie dysponujesz, sięgnij po te na muffinki, pamiętaj, aby wówczas wykleić brzegi foremek tylko do połowy wysokości.
Każdą z babeczek przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po upływie czasu, na podpieczony spód wyłóż farsz. Ponownie zapiekaj, tym razem przez 5-7 minut.