Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omdlały Imam to danie, jak wieść niesie. Imam zemdlał bo danie było pyszne, a inni twierdzą, że stracił świadomość widząc jak dużo drogiej oliwy zużyto..
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 768
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 193
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31400
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 768
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 193
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31400
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Składniki
Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem. Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem). Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem. Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut.