Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po kaszubsku są klasyką polskiej kuchni, najczęściej przygotowaną zimą, na święta Bożego Narodzenia. A co przygotować latem? Oczywiście bakłażana po kaszubsku! Marynata i dodatki są takie same, ale zamiast ryby wykorzystaj aromatyczne i rozpływające się w ustach warzywo śródziemnomorskie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15734
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 418
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15734
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 418
Składniki
Bakłażana oczyść i obierz. Pokrój go w grube plastry, a następnie w mniejsze kawałki wielkości 1 kęsa. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj bakłażana i smaż go partiami do zbrązowienia, nie nakładając na siebie kawałków warzywa.
Kiedy cały bakłażan będzie już miękki, dodaj posiekany drobno czosnek i kontynuuj smażenie do momentu jego zezłocenia. Zdejmij całość z ognia i przełóż do osobnej miski.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki śliwki i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
Dodaj ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Wymieszaj do połączenia, a na koniec dolej pozostały olej. Całość zamieszaj i podsmażaj razem przez ok. 2 minuty.
Słoiki wyparz. Układaj warstwami: cebulę z przecierem pomidorowym i bakłażany z czosnkiem. Zakręć i wstaw wszystko do lodówki. Bakłażany po kaszubsku są gotowe do spożycia już na drugi dzień. Podawaj je na zimno lub po lekkim podgrzaniu.