Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po kaszubsku są klasyką polskiej kuchni, najczęściej przygotowaną zimą, na święta Bożego Narodzenia. A co przygotować latem? Oczywiście bakłażana po kaszubsku! Marynata i dodatki są takie same, ale zamiast ryby wykorzystaj aromatyczne i rozpływające się w ustach warzywo śródziemnomorskie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 814
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8883
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4742
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 814
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8883
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4742
Składniki
Bakłażana oczyść i obierz. Pokrój go w grube plastry, a następnie w mniejsze kawałki wielkości 1 kęsa. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj bakłażana i smaż go partiami do zbrązowienia, nie nakładając na siebie kawałków warzywa.
Kiedy cały bakłażan będzie już miękki, dodaj posiekany drobno czosnek i kontynuuj smażenie do momentu jego zezłocenia. Zdejmij całość z ognia i przełóż do osobnej miski.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki śliwki i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
Dodaj ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Wymieszaj do połączenia, a na koniec dolej pozostały olej. Całość zamieszaj i podsmażaj razem przez ok. 2 minuty.
Słoiki wyparz. Układaj warstwami: cebulę z przecierem pomidorowym i bakłażany z czosnkiem. Zakręć i wstaw wszystko do lodówki. Bakłażany po kaszubsku są gotowe do spożycia już na drugi dzień. Podawaj je na zimno lub po lekkim podgrzaniu.