Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po kaszubsku są klasyką polskiej kuchni, najczęściej przygotowaną zimą, na święta Bożego Narodzenia. A co przygotować latem? Oczywiście bakłażana po kaszubsku! Marynata i dodatki są takie same, ale zamiast ryby wykorzystaj aromatyczne i rozpływające się w ustach warzywo śródziemnomorskie.
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 56
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43775
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 208
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 637
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 56
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43775
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 208
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 637
Składniki
Bakłażana oczyść i obierz. Pokrój go w grube plastry, a następnie w mniejsze kawałki wielkości 1 kęsa. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj bakłażana i smaż go partiami do zbrązowienia, nie nakładając na siebie kawałków warzywa.
Kiedy cały bakłażan będzie już miękki, dodaj posiekany drobno czosnek i kontynuuj smażenie do momentu jego zezłocenia. Zdejmij całość z ognia i przełóż do osobnej miski.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki śliwki i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
Dodaj ocet, przecier pomidorowy i koncentrat. Wymieszaj do połączenia, a na koniec dolej pozostały olej. Całość zamieszaj i podsmażaj razem przez ok. 2 minuty.
Słoiki wyparz. Układaj warstwami: cebulę z przecierem pomidorowym i bakłażany z czosnkiem. Zakręć i wstaw wszystko do lodówki. Bakłażany po kaszubsku są gotowe do spożycia już na drugi dzień. Podawaj je na zimno lub po lekkim podgrzaniu.